Vaření

22. července 2009 v 16:45
Tento článek berte trochu s nadsázkou, ikdyž většina je bohužel vážně pravdivá.


Donedávna jsem se za to sice styděla, ale nic moc jsem s tím nedělala. Ano přiznávám, neuměla jsem pořádně vařit.
Táta mě kdysi k vaření nutil, což dítě ve 12-13ti letech těžko akceptuje. Asi nikoho nebude bavit něco, k čemu je přinucen. Máma mě nenutila, ale od pomocných prací vyháněla. Jsem totiž levák a nikdy se mě nikdo nesnažil přeučit (naštěstí). Možná i proto jsem se začala vaření věnovat až teď, když mi nikdo neříká, co dělám špatně. Abyste rozumněli já všechno nejen držím v levé ruce, ale také to dělám obráceně.
Pravák loupe brambory k sobě a nůž má v pravé ruce. Já držím nůž v levé a loupu všechno směrem od sebe, tudíž pro kolemstojící to vypadá, že se co nejdřívě pořežu (ještě nikdy jsem se neřízla).

Táta o mně tvrdí doteď, že připálím i vodu na čaj, což samozřejmě není pravda. Čaj jsem náhodou zvládala už v devíti letech (měli jsme rychlovarku :-)))

Jasně že jsem vařila, pokud to bylo nutné k přežití (naši mě tu nechávali o dovolených i čtrnáct dní samotnou, což jaksi o hladu nejde). Ale moc mě to nebavilo.
Vařit jsem trochu začala, když mě přidělili ke klientovi, který je na vozíčku a uvařit si nemůže. Naštěstí vařit uměl, takže já vařila podle jeho instrukcí. Kupodivu to bylo dobré (mám v sobě zakódovaný komplex od táty, že opravdu nic neumím). V tu chvíli mi začalo vadit, že vařit neumím. Navíc se ke mně přestěhoval partner a vaření bylo nutností. On teda věděl, že umím "chlapská jídla" (to, co zvládne hravě i chlap), ale jíst chtěl a musel.

A mně to najednou začalo bavit. Mirek mě dokáže pochválit i za "blbé" řízky, které umí opravdu i desetiletá holka. A já jsem začala vařit s chutí a radostí. Zatím jsem pravda nevychytala solení, ale pořád je lepší dosolit si jídlo na talíři, než kdybych ho přesolila. Takže už si chudák zvykl, že sůl musí mít pořád na stole.
Objevuju, jak jsou některá jídla, o nichž jsem myslela jak jsou těžká, strašně primitivní a říkám si, zda jsem tohle nemohla umět před deseti lety. Ale i tak si myslím, že je lépe učit se čemukoli až má na to chuť ten člověk sám. Mám na to klid, nikdo mě nevyhání a nenutí.

Jo a potěšila mě ještě jedna skutečnost. Na prázdniny k babičce přiletěl z Ameriky můj dlouholetý kamarád, který je původem Čech a jeho přítelkyně původem Polka. Je o rok starší než já a ta fakt neuvaří ani těstoviny. Je to ošklivé, ale měla jsem z toho ohromnou radost.

A kdyby měl náhodou někdo nějaký osvědčený receptík na chutné jídlo, nepohrdnu. Pořád mám málo nápadů. A jsem rozmazlená a nejím kuřata, taktyto recepty prosím vynechat, jelikož drůbež nemůžu ani vidět.

A úplně na závěr mi držte palce, zítra se chystám na houskové knedlíky a segedínský guláš, snad to bude k jídlu :-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ivana ivana | E-mail | Web | 22. července 2009 v 17:19 | Reagovat

Týno, už už jsem se chystala, že ti tady napíšu jedno moc dobrý papání a pak jsi mě zarazila s tím kuřecím :-( tak nebude nic :-))

2 týna týna | 22. července 2009 v 17:30 | Reagovat

(1) ivana

no ono je to trošku složitější...já jím kuřecí maso, ale nesmí to být kuře celé, prostě jím kuřecí pouze ve stavu nakrájeném, nasekaném, jakkoli, jen ne když se to tváří jako celé kuře :-))

3 ivana ivana | E-mail | Web | 22. července 2009 v 17:55 | Reagovat

(2) týna

:-))))))))))))))))))))

tak v tom případě mohu sloužit :-) kuřecí prsa nakrájet na nudličky, zprudka osmahnout, okořenit podravkou, přidat nakrájenou papriku, jarní cibulku, hrášek (ne zavařovanej) a brokolici, přidat asi tak akorát kečupu (já neumím definovat ta množství, všechno dávám od oka), a potom aby to nebylo zbytečně moc zdravý, tak se to zaleje šlehačkou a nechá se to vydusit do takový hustý omáčky. je to děsně žravý :-)) dobrou chuť :-)

4 emilly emilly | 22. července 2009 v 21:46 | Reagovat

Zdravím Týno, mám receptík na vynikající jídlo s minimem přípravy - brokolice zapečená se smetanou :)  Brambory nakrájet na kolečka asi 1cm široká, uvařit do poloměkka!!. Zatím spařit brokolici (pytlík mražené se  zalije vroucí vodou a nechá asi 5min. stát). Uvařené brambory dát do zapékací misky, na ně brokolici, zalít smetanou s prolisovaným česnekem, solí a pepřem a nechat zapéct. Na konec poklademe plátkovým sýrem, v troubě necháme ještě chvilku rozpéct. Před podáváním necháme asi 10min. stát, aby se smetana "zdrcla". Je to vynikající buď samotné nebo třeba s plátkem masa "na přírodno" :)

Jinak já jsem takový kuchař samouk - prý vařím dobře, ale k tomu finálnímu produktu se obvykle dostávám vlastní cestou (nějak jsem to vaření neměla od koho okoukat)...  A pokud jde o to, že se k vaření dostáváte až teď - lepší později než vůbec ;)

5 caracola caracola | 22. července 2009 v 21:50 | Reagovat

Neumět vařit znamená být závislý. Nakonec to  vidíte na svém příteli.

6 MIRA MIRA | 22. července 2009 v 22:28 | Reagovat

No, nechtěl jsem to tady zrovna prezentovat, ale dobře. Zaslechl jsem v obchodě, jak se jedna dáma prošpikovaná kovem v nose, ptá druhé s ušima zatíženými nezanedbatelným zbytkem po okovování nosu kolegyně: ty vo.e, a z čeho se vlastně dělá kuřecí?

7 rucuk rucuk | E-mail | 22. července 2009 v 22:45 | Reagovat

Týno, chcete mít křehké, dobré řízky? Z jakéhokoliv libového masa, představte si, že i z hovězího lze dělat zajímavé řízky. Totéž příp. z jatýrek. Jeden bílý jogurt dejte do zavařovací láhve 3/4 lt (ušetříte si misky), do něj rozklepněte 1 vejce, na špičku nože karí koření,(nebo jaké  máte rádi koření, ale ne grilovací, to byste nedávali již sůl) malou lžičku soli, 2 polévkové lžíce solamylu (bramborové mouky) rozšleháme vidličkou. Nakrájené , lehce naklepané řízky naklademe do sklenice, zavřeme víčkem a protřepeme, aby byly všechny zalité. Dáme si je do ledničky aspoň na dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne. Pak lze nechat okapat a obalit ve strouhance- možno přidat do ní trochu strouhaného sýra (příp. mletých ořechů- získají zvláštní zajímavou chuť). Pak usmažit obvyklým způsobem. Pokud byste namáčela plátky jater, vynechte sůl a solte těsně před smažením, aby neztvrdly.

8 Petr Petr | E-mail | 23. července 2009 v 2:52 | Reagovat

MIRA :-))))))

Týno,zdravím Vás..:-))...nevěřím tomu,že by levák měl škrábat brambory naopak-od těla...spíš jde o to,že to nezkusil k tělu(nezkusil vůbec nikdy nijak)..je to o fortelu a o tom být vařbuchta(moravské něžné synonymum k lemplovi)...jsem zřejmě přeučený levák-máma božskou nekápne ,ale já hážu levou,píšu pravou,kopu levou,zavazuji si tkaničky pravým systémem...

U nás v rodině vždy lépe vařili chlapi ..a ti učili svý ženský vařit knedle(dědek to uměl od dědka,naučil to svou bábu,tatu,ten mámu a mě a já bejvalku a svýho synka..)

Ženský maj jeden problém s vařením a to ten,že kopírují(slyšel jsem za život o jedné!! šéfkuchařce...jinak všechno jsou chlapi)...ony se snaží si recept zapamatovat tak jak jde slovo-od slova(stejně jako vtipy-proto si ženská nepamatuje vtipy,nebere pointu jako globál-flexibilní platný bod,ale jako vyústění řady slov).

Takže-těstoviny(jakékoli) dávejte vždy do osolené vody!!(to je hodně důležité,nesolení v průběhu zkazí celé jídlo-viz-vařené brambory na talíři už nedosolíte-prostě to chuťově nejde,pokud nejsou vařené ve šlupce!!)...do vody kápněte olej-těstoviny se nebudou lepit.

Rýži vařte podobným způsobem-vše cca 20 min.-velký rozdíl je,pokud vaříte na plynu(ten je promptnější v průběhu-nemá doběh-anebo na elektrice-ta je línější s velkým doběhem)

Tím máte základní přílohy...k tomu:

jakékoliv maso,uzeniny(i salám,mimo měkkých)...osmahnete na cibulce(cibulku nenecháváme zesklovatět,jak nás mylně navádí všechny kuchařky,byla by sladká,nýbrž ji mícháme,pokud nemá dost-oranžové okraje-víc ne,byla by hořká)...takže cokoli na cibulce přidáme k příloze,a máme oběd...pokud to spálíme,nebo, je toho málo,podlijeme to,v hrníčku na čaj uděláme čurbes-dvě lžíce hladké mouky a tři čúrky vlažné vody(né naopak,bude se to lepit a žmolkovatět)-rozkvedláme-pomalu přiléváme do toho,co se nám nepovedlo,za varu a stáléhé míchání,přilejeme litr vody ,masox(1/2),majoránku, magii a máme omáčku-výhoda je vždy v tom,že si ji nazveme dle toho,jakou atmosféru chceme navodit-Rožnovská,gulášový přeliv,moravská rychlá,pražská podzemka...

Pokud je přesolená příloha=vždy ji proplachujeme čistou vodou!!

Pokud je přesolená omáčka,vhodíme tam půl-celou bramboru a povaříme(bramboru potom vytáhneme)...a zalijeme omáčku smetanou,nebo aspoň mlíkem!!

Každý náš neúspěch vždy!! prezentujeme jako záměr!!-připálené maso nazýváme =Avarské restované

nedovařené brambory jsou=na Irský způsob

Tvrdá rýže je = Marco Polo rýže

Několik věcí na závěr-Mariánka zavoní,ale hořkne,když se povaří-dávat až na konec

Česnek vařením naopak ztrácí sílu i vůní,stačí roztlačit a vhodit do už povařeného

Nikdy nesolte játra !!!! ztvrdnou-vždy je smažte nesolená

brambory oloupané černají,pokud nejsou vařené ihned ,a vyčuhují nad vodu

smaženým věcem nařezávejte okraje-libovolně hluboko ke středu,jinak se zkroutí a nedodělají..

každé!! přílohy po vypnutí sporáku(i po scezení )dochází vnitřním teplem,jako by se dál vařily-proplachujte studenou vodou!..okamžitě je přelijte přes ceďák..

...hodně štěstí a pěkný den..

9 rucuk rucuk | E-mail | 23. července 2009 v 8:54 | Reagovat

8-Petře, výborně- tohle všechno kuchařka- dlouholetá- ví. Postupně se to naučí, či dozví od různých zdrojů. Ale napsal jste to dobře. Já jsem ta játra napsala špatně, protože je solíme až na talíři a málokdy je obaluji, spíše jen restuji na cibulce. Jo, ta sklovatá cibulka nemá ani cibulovou vůni, nejen, že je sladká. Ale nesmí zhnědnout. Zásada: od smažení cibulky, dělání jíšky a roztoužené ženy se neodcházíO)))))

10 bibiana bibiana | 23. července 2009 v 10:53 | Reagovat

9) ta posledni veta je nadherna ... !

Ja teda moc nevarim, ale to ze to aktivne nedelam nemusi hned znamenat, ze to neumim nebo pro to nemam nadani.

Vetsinou je spis ridim heslem - co dum da ...

Takze z puvodniho receptu nekdy zas tak moc nezbude ^o^

Ted mam recept na kure na vine, ale nejak nevim, kde sezenu ten tymian co tam pisou. No v nejhorsim to odnese nejaka jina bylinka ... jsem zvedava

11 rucuk rucuk | E-mail | 23. července 2009 v 11:04 | Reagovat

10-Tymian dostanete i koupit, dnes je velmi rozsáhlý sortiment a není třeba dělat velké zásoby. Hlavně si udržujte již rozdělané koření nejlépe ve skleničce se zašrouvacím víčkem, či zabrušovaným ,,špuntem". Mám ráda provensálské koření t.j. dobromysl, nemá se kombinovat s majoránkou. Vlastně je dobré dát jeden druh výrazného koření. Bazalka je také lépe samostatná. Za svobodna jsem samostatně nevařila, jen jsem dělala tetě ,, ficku", hodně jsem okoukala a takovou tu přípravu uměla, když jsem se vdala, měla jsem (dosud ji mám) kuchařku Vaříme, levně, chutně, hospodárně a co jsem nevěděla, přečetla jsem si. Pak už stylem pokus-omyl, ale troufla jsem si na svíčkovou, listové těsto-dělané doma a jiné věci, až  se naši divili. Kdo chce, naučí se všechno....

12 rucuk rucuk | E-mail | 23. července 2009 v 11:05 | Reagovat

-pardon- šroubovacím víčkem..

13 Petr Petr | E-mail | 23. července 2009 v 16:50 | Reagovat

rucuk(11)

..."zašrouvací" je hezčí...nechte ho tam :-)))...šroubovací je už moc vyčpělý slovo :-))

14 Jindřich Jindřich | 23. července 2009 v 17:00 | Reagovat

tak přihodím jednu parádu zdarma. Prudce jedlé, u nás používáno s těstovinou jako hlavní jídlo. Jinak s chlebem vynikající večeře na lyže. Snadno se to ohřívá . Slove se to Láblíky a pochází to od Čáslavi. Naučila mě to maminka , ta to měla od babičky a ta od prabáby. dál nevím. Tož vezmu mleté , nejlíp mix (vepřové samotné je moc tučné, hovězí zase suché) opepřím a osolím a šup s tím do hnětače . Podleju mlékem (na 1 kg masa tak menší hrnek) a nechám hníst až se maso spojí. Nemám li mechanizaci dělá se to lidským sádlem. mezi tím nakrájím nehoráznou hromadu cibule. Klidně stejně velkou jako je maso. . Z masa uhněteme koule tak do dlaně a pak obalíme v hladké mouce. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku a koule na ní opatrně abuchom je nepotrhali z obou stran opečeme. Pak to podlejeme vodou tak na dušení (aby vršky čouhaly) zavřeme papiňák nebo dáme pokličku a pomalu dusíme.dokud se cibule nerozdusí. (u papiňáku tak 1/2 hoďky v hrnci tak hodinka. Šťávu si pak přisolíme  dle chuti a podáváme se zvolenou přílohou. Jedlé to je se vším od chleba , přes rýži , těstoviny až po knedlíky.

15 rucuk rucuk | E-mail | 23. července 2009 v 17:55 | Reagovat

13-Petře- dělat si s chudáka staré ženské srandu, to jó....O))))

16 rucuk rucuk | E-mail | 23. července 2009 v 18:02 | Reagovat

14- Tak to mám ještě jednodušší-  mleté  maso, cibule, česnek,sůl, pepř, drcený kmín,vejce  2 -3 lžíce strouhanky. Uhníst menší karbanátky a narovnám je do mufinkových formiček( takový plast.pekáček) bez vymašťování, dám do trouby a peču. Po čase dřevěnou vařečkou poobracím ve formě a upeče se z  druhé strany. Vypečenou, voňavou mastnotou pomastím brambory, nebo ji nechám ztuhnout a pak si s ní namastím chleba, dám pažitku....

17 Boris Boris | 24. července 2009 v 8:29 | Reagovat

[16] rucuk

A co třeba krizové jídlo z nedostatku času?

Brambory ve slupce omyjeme a překrojíme na půlky. Ty poklademe na lehce omaštěný plech sádlem, aby se nelepily. Vše dáme do trouby a na 200 stupňů pečeme do té doby dokud na řezu nebudou zavřené a slupka nebude svraštělá ( dá se říct že cca 40 min podle velikosti brambor ). Mezi tím si  do v mísy připravíme utřený česnek se solí ( podle chuti množství česneku, když chceme pikantnější dáme víc ) a lžíci sádle ( opět podle toho jak mastné chceme). Do té samé mísi vysypeme z plechu upečené brambory a lžící je ( jak říkala má babička "rozklofáme" ) a zamícháme s utřeným česnekem a sádlem. K tomu hrnek mléka nebo sklenici piva a je hotovo. Má babička tomu říkala myši...:O))

18 Boris Boris | 24. července 2009 v 8:30 | Reagovat

[16] rucuk

mísa mísy....:O)))

19 rucuk rucuk | E-mail | 24. července 2009 v 13:46 | Reagovat

Něco takového dělala mužova mama, ale ona ty brambory dávala péci jen umyté, ve slupce, celé. Šli jsme jednou na návštěvu k bratrovi a ona sebou nesla přikrytý pekáč. Bylo mi to divné, ptala jsem se, co to nese. Když nás čekali, určitě nebylo nutné sebou brát jídlo. A mama sebou brala plný pekáč upečených nových brambor, že si je tam oloupeme. Švagrová měla připravené maso a že k němu dá chleba.No, byly brambory- chechtaly jsme se s ní i mamou v kuchyni. Bylo jí to také trochu trapné, že si mama donesla pro jistotu brambory. Ona sama to komentovala: že jistota je jistota, co kdyby nám nic nedali...O)))))Mama byla stejně výlupek. Jen pro dokreslení jejích nápadů: dala našemu synovi na nos kolíček na prádlo, on seděl v koutku a koukal smutně, byl ještě dost malý a netroufl si kolíček oddělat- bábi se mu chechtala.O))) Do vaření to sice nepatří, ale pro zpestření.....

20 honza+1 honza+1 | E-mail | 24. července 2009 v 20:11 | Reagovat

Všechno nejlepší k svátku :o))

Ať vám to vaří :o))

21 matka matka | 24. července 2009 v 20:41 | Reagovat

Před chvílí jsem zjistila, že Kristýna má dnes svátek a blahopřání už je zde. Připojuji se tedy :-)

22 týna týna | 25. července 2009 v 16:34 | Reagovat

všem moc děkuji, recepty jistě vyzkouším, nová inspirace se hodí vždy :-)

a za přání k svátku Vám všem děkuji též :-))

23 rucuk rucuk | E-mail | 26. července 2009 v 9:38 | Reagovat

Kristýno, lépe pozdě než vůbec, také jen vše dobré k jmeninám přeji. Ať se vám v životě vše daří .O))

24 týna týna | 26. července 2009 v 11:59 | Reagovat

(23) rucuk

děkuji :-)

myslím, že mi to docela jde, včera jsem dělala ten slíbený segedýn a je naprosto vynikající, přítel se jen olizoval :-))

25 rucuk rucuk | E-mail | 26. července 2009 v 14:11 | Reagovat

No, tak to naše jídlo bylo podobné- krůťo,zelo, knedlo, také dobré. Tak jen vařte, vařte.....

26 rucuk rucuk | E-mail | 27. července 2009 v 14:52 | Reagovat

Týno, tak dnes jsem měla tak 4 kousky krůtího masa se šťávou. Schválně, co jsem stvořila (bramboračku s houbami jsem měla od včerejška- byla hezky uleželá).

Nakrájela jsem : cibuli, cibulovou nať, půl červené papriky, 1 rajče, 1 tvrdší nektarinku, zbytek hrášku s karotkou - mražená směs. Na troše olivového oleje jsem osmažila lehce cibuli, přidala ostatní nakrájené ingredience, trochu osolila, přidala malinko pepře, trochu tymiánu. Přidala jsem tu trochu šťávy z masa a trochu horké vody (z konvice). Zamíchala a přidala těstovinové šroubky, aby toho bylo tak půl na půl. Dolila horkou vodou tak, aby bylo vše pod tekutinou, zakryla poklicí a dusila.  Tak 15 minut za občasného promíchání, aby se nepřichytilo. Pak jsem tam přidala ty kousky masa jen na prohřátí. Zastavit ,,oheň" a nechat ještě malinko dojít.. Přichutit podle chuti. Možno pak přidat kečup, nebo jako jsem si to ,,dotáhla" já, pár zavařených jeřabin. Místo nektarinky lze dát oloupané na kostky nakrájené jablko- směs dostane zvláštní ,,navinulou" chuť, trochu želíruje...

27 rucuk rucuk | E-mail | 27. července 2009 v 14:54 | Reagovat

Omlouvám se, nebyl to tymián, ale ZÁZVOR...

28 rootwalla rootwalla | 28. července 2009 v 10:32 | Reagovat

Ahojky Týno, tak taky přihodím receptíky se snadnou přípravou - většinou vařím co mě napadne a suroviny dávám od oka

:

Medailonky se sladkokyselým salátkem.

kuřecí, vepřové a hovězí maso na minutky naklepneme lehce rukou, osolíme a opepříme a opráskneme dle chuti (medium nebo propečené) jako přílohu podáváme salát: spodní vrstva se skládá z natrhaného ledového salátu politého zálivkou z bylinek, citronové šťávy a hořčice. Druhá vrstva je anlická slanina oprásknutá na pánvi a třetí vrstva se skládá z jarní cibulky, ředkviček, jahod a hroznového vína se zálivkou z olivového oleje, medu, citronové šťávy a pepře. Ať to vypadá sebevíc bláznivě je to chutné ;).

Druhý receptík jsem dělala zrovna včera.

¨

Sýrové špalíky a letní salát:

mleté maso smícháme s jedním vajíčkem, trochou vegety a mexickým kořením. Přisypeme stejné množství sýra strouhaného na jemno (ne na váhu, ale na pohled) a děláme válečky, které obalíme ve strouhance a zprudka opráskneme ve friťáku na 160 stupňů cca 2-3 minutky. K tomu podáváme salát ze stejných dílů rajčat, papriky a cibule, zalité zálivkou z octa, cukru, soli, pepře, olivového oleje a vody. Zálivky musí být tolik aby byla zelenina přikrytá. Nakonec vmícháme na každou osobu 10dkg slaniny krájené na malinké kostičky. Nejlepší je když se salát udělá ráno a jí k obědu. Dá se jíst i samotný jen s chlebem jako letní večeře. Mňam

29 hanka hanka | E-mail | 3. srpna 2009 v 9:20 | Reagovat

Posílám recept na výborné staročeské jídlo:

uvařím brambory ve slupce oloupámk nastrouhám, přidám jedno vejce, hrubou mouku, sůl, vypracuji v hladké těsto, přičemž neustále přidávám mouku aby se těsto nelepilo, vyválím rukama z těsta válečky nakrájím je na špalíčky a ty uvařím 10 minut ve vroucí vodě.Vyndám a mezitím si usmažím na hrubo nakrájenou cibulku na sádle(oleji), přidám na kostičky nakrájené uzené nebo zbylé upečené vepřové maso z předešlého dne, prostě kdo co má, také orestuji na té cibulce, pak si v misce kysané zelí osladím a opepřím a pořádně promačkám rukama a přihodím ho do cibulky a uzeného, vše promíchám a podávám, je to syté a je to ňamka. Dobrou chut

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama